Amerikaanse zeearend

“Deze vogel kan prooien van wel twee kilo de lucht in tillen!”

Het lichaam van een Amerikaanse zeearend

Een jonge Amerikaanse zeearend is bruinzwart. Pas op zesjarige leeftijd wordt de kop van de vogel spierwit. Net als zijn staart. De gele klauwen en snavel geven hem een angstaanjagend uiterlijk. Vissen, vogels en kleine zoogdieren zijn als de dood voor deze meedogenloze jager.

 

Waar leeft een Amerikaanse zeearend?

Een Amerikaanse zeearend vliegt rond in landen als Canada en Amerika. In zijn leefgebied hangt hij het liefst rond bij de kust, een meer of rivier. Als het in het noorden te koud wordt, vliegt de vogel naar het warme zuiden en uiteindelijk weer terug. Zo geniet hij altijd van de ideale temperatuur!

Hoe jaagt een Amerikaanse arend?

Een Amerikaanse zeearend kan geweldig jagen! Zodra hij een prooi heeft gespot, maakt hij een snelle duikvlucht naar beneden. Het voedsel van een Amerikaanse zeearend bestaat uit vissen, kleine vogeltjes en knaagdieren. Die grijpt hij met zijn scherpe klauwen beet. Pats! Als de arend is geland, doodt hij de prooi met zijn klauwen. Daarna scheurt ie ‘m zonder pardon in stukken met zijn snavel en werkt zijn maaltijd naar binnen. Haren en veren zijn moeilijk te verteren. De arend spuugt ze daarom via een braakbal weer uit.

 

Spanwijdte Amerikaanse zeearend

Bizar! Als je de vleugels van een Amerikaanse zeearend naast een meetlat legt, ontdek je dat ze van punt tot punt 2,5 meter lang zijn. Dat noem je de spanwijdte. Dankzij die enorme vleugels kan de vogel supersnel vliegen én scherpe bochten maken. Handig tijdens een wilde achtervolging!

 

Haarscherpe blik

Een Amerikaanse zeearend heeft een haarscherpe blik. Hij ziet namelijk vier keer scherper dan jij! Zelfs een vis in het water spot hij op 300 meter hoogte vanuit de lucht. En er is nóg iets bijzonders aan een Amerikaanse zeearend. Het is één van de weinige soorten met wenkbrauwen. Dat komt doordat botjes als een soort afdak boven zijn ogen uitsteken. Handig, van die zonneluifels!

Afrikaanse zeearend

In Afrika woont de neef van de Amerikaanse zeearend: de Afrikaanse zeearend. Ook hij heeft een witte kop en staart, net als zijn familielid in Noord-Amerika. Groot verschil zijn z’n vleugels. Die van een Afrikaanse zeearend hebben een spanwijdte van ‘maar’ 1.65 meter. Verschil moet er zijn!

Wild van Freek maakt gebruik van cookies

Met behulp van deze cookies kunnen we informatie verzamelen over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren. Daarnaast plaatsen derde partijen tracking cookies om je buiten onze website relevante aanbiedingen te tonen. En worden er tracking cookies geplaatst door social media-netwerken. Door op 'Ok' te klikken stem je in met het plaatsen van cookies. Wil je niet alle soorten cookies toestaan, klik dan op 'Cookie instellingen aanpassen'. Meer informatie over cookies.

Wij gebruiken de volgende cookies:

We slaan je instellingen op in een cookie. Wil je later je instellingen wijzigen? Verwijder dan de cookies via je browser.

Cookie instellingen aanpassen