Amerikaanse zeearend

“De Amerikaanse zeearend kan prooien van wel twee kilo de lucht in tillen!”

Het lichaam van een Amerikaanse zeearend

Een jonge Amerikaanse zeearend is bruinzwart. Pas op zesjarige leeftijd wordt de kop van de vogel spierwit. Net als zijn staart. De gele klauwen en snavel geven hem een angstaanjagend uiterlijk. Vissen, vogels en kleine zoogdieren zijn als de dood voor deze meedogenloze jager.

 

Waar leeft een Amerikaanse zeearend?

Je vindt hem in en rondom Canada, Mexico en Amerika. In zijn leefgebied hangt hij het liefst rond bij de kust, een meer of rivier. Als het in het noorden te koud wordt, vliegt de vogel naar het warme zuiden en uiteindelijk weer terug. Zo geniet hij altijd van de ideale temperatuur!

Hoe jaagt een Amerikaanse arend?

Een Amerikaanse zeearend kan geweldig jagen! Zodra hij een prooi op het oog heeft, maakt hij een duikvlucht. Op zijn menu staat vooral vis, maar ook vogels en kleine zoogdieren lust hij graag. Die grijpt hij met zijn scherpe klauwen beet. Pats! De roofvogel eet de nog levende prooi zonder pardon op. Hij scheurt de maaltijd in stukken met zijn snavel en werkt het hapje dan naar binnen. Haren en veren zijn moeilijk te verteren. De arend spuugt ze daarom via een braakbal weer uit.

 

Spanwijdte

Bizar! Als je de vleugels van een Amerikaanse zeearend naast een meetlat legt, ontdek je dat ze van punt tot punt 2,5 meter lang zijn. Dat noem je de spanwijdte. Dankzij die enorme vleugels kan de vogel supersnel vliegen én scherpe bochten maken. Handig tijdens een wilde achtervolging!

 

Haarscherpe blik

Een Amerikaanse zeearend heeft een haarscherpe blik. Hij ziet vier tot acht keer verder scherp dan jij! Zelfs een vis in het water spot hij op 300 meter hoogte vanuit de lucht. En er is nóg iets bijzonders aan deze vogel. Het is één van de weinige soorten met wenkbrauwen. Dat komt doordat botjes als een soort afdak boven zijn ogen uitsteken. Handig, van die zonneluifels!

Afrikaanse zeearend

In Afrika woont de neef van de Amerikaanse roofvogel: de Afrikaanse zeearend. Ook hij heeft een witte kop en staart, net als zijn familielid in Noord-Amerika.
Zijn verenpak is wat lichter van kleur en het puntje van zijn snavel is zwart in plaats van geel. Maar het grootste verschil is natuurlijk dat een Afrikaanse zeearend op een ander werelddeel leeft.

Holymoly! Weet jij al alles van deze coole vogels?

Wild van Freek maakt gebruik van cookies

Met behulp van deze cookies kunnen we informatie verzamelen over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren. Daarnaast plaatsen derde partijen tracking cookies om je buiten onze website relevante aanbiedingen te tonen. En worden er tracking cookies geplaatst door social media-netwerken. Door op 'Ok' te klikken stem je in met het plaatsen van cookies. Wil je niet alle soorten cookies toestaan, klik dan op 'Cookie instellingen aanpassen'. Meer informatie over cookies.

Wij gebruiken de volgende cookies:

We slaan je instellingen op in een cookie. Wil je later je instellingen wijzigen? Verwijder dan de cookies via je browser.

Cookie instellingen aanpassen