Cheeta

“Een sprintende cheeta stuurt met zijn staart!”

Cheeta of jachtluipaard

Een andere naam voor cheeta is ook wel jachtluipaard. Verwar dit niet met luipaard. Dát is weer een andere kat! Cheeta’s leven in Afrika en Azië. Daar sprinten ze over de savanne en door struikgebieden. Je herkent de jachtluipaarden aan hun slanke lichaamsbouw, waardoor ze waanzinnig hard kunnen rennen. En natuurlijk aan de zwarte strepen onder hun ogen.

Meer weten over luipaarden? Klik dan hier.

Hoe snel is een cheeta?

Het record voor allersnelste landdier staat op naam van de cheeta. Deze jachtluipaarden kunnen in drie seconden een topsnelheid van 112 kilometer per uur bereiken. Dat is zo snel als een auto op de snelweg! Die snelheid houden cheeta’s nog geen minuut vol. Daarna moeten ze een half uur op adem komen. Sommige prooien kunnen daardoor alsnog de benen nemen. Laterrr!

Wat eten cheeta’s?

Cheeta’s, oftewel jachtluipaarden, zijn echte vleeseters. Vandaar dat ze zo goed kunnen jagen. Cheeta’s sprinten regelmatig achter impala’s en springbokken aan. Maar ook voor een vogel, knaagdier of klein zoogdier draaien de jachtluipaarden hun poot niet om. Cheeta’s moeten zo’n prooi snel opeten, want ze zijn misschien wel snel… maar niet sterk! Een leeuw of hyena heeft een lekker hapje zó van ze afgepakt!

Welpjes

Een cheeta-moeder krijgt tussen de twee tot vijf baby’s. Die noem je welpjes. Ma zorgt in haar eentje voor ze en dat is niet makkelijk. Veel van haar jongen worden niet ouder dan drie maanden, omdat ze in handen komen van hongerige leeuwen. Tegen dat soort grote vijanden is moeder niet opgewassen. Daarom verstopt ze haar welpen steeds op nieuwe schuilplaatsen. Wie niet weg is, is gezien!

Cheeta of cheetah?

De ene keer kom je het woord ‘cheeta’ tegen, de andere keer ‘cheetah’! Hoe zit dat? De naam cheeta wordt in het Engels geschreven als ‘cheetah’. Dus met een extra -h erachter. Hierdoor zie je de naam van de kat overal weer anders geschreven in boeken en op websites. Ingewikkeld!

3 cheeta-weetjes

– Tijdens het rennen maken cheeta’s sprongen van 7,5 meter ver.
– Cheeta’s proberen hun prooi tijdens een achtervolging te laten struikelen.
– Dankzij een groot hart, grote longen en grote neusgaten kunnen cheeta’s extra veel zuurstof door hun lijf pompen. Perfect om een lange sprint te maken!

Meer lezen over dieren?

Wild van Freek maakt gebruik van cookies

Met behulp van deze cookies kunnen we informatie verzamelen over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren. Daarnaast plaatsen derde partijen tracking cookies om je buiten onze website relevante aanbiedingen te tonen. En worden er tracking cookies geplaatst door social media-netwerken. Door op 'Ok' te klikken stem je in met het plaatsen van cookies. Wil je niet alle soorten cookies toestaan, klik dan op 'Cookie instellingen aanpassen'. Meer informatie over cookies.

Wij gebruiken de volgende cookies:

We slaan je instellingen op in een cookie. Wil je later je instellingen wijzigen? Verwijder dan de cookies via je browser.

Cookie instellingen aanpassen