4X bijzondere waterratten

Het zal je niet verbazen, maar in en rondom Oceanië wonen ontzettend veel dieren die dol zijn op water. Zoals deze vier bijzondere waterratten!
Walvishaai
In de bek van een walvishaai zou een kind van elf passen. Hij wordt zo lang als een bus! Gelukkig eet deze grootste vis ter wereld alleen kleine visjes en plankton: piepkleine diertjes en plantjes. Zijn bek is net een onderwaterstofzuiger, want hij zuigt er duizenden liters zeewater mee naar binnen. Het water perst de walvishaai via zijn kieuwen naar buiten, terwijl het eten achterblijft. Smakelijk!
Vogelbekdier
Hij heeft de snavel van een eend, de vacht van een mol en de staart van een bever. Daarnaast heeft een mannetje gifstekels aan zijn achterpoten. Wow, het vogelbekdier is écht bijzonder! Met die snavel wroet hij naar schaaldiertjes en wormpjes in de modder. Zijn vacht is waterdicht en met zijn staart peddelt hij door het water. En die gifstekels? Die zijn waanzinnig handig om mee te knokken met andere mannetjes!

Australische jacana
Sommige mensen wrijven in hun ogen als ze de Australische jacana zien. Loopt hij nou over het water?! Deze gevederde gast heeft superlange, uitgespreide tenen. Ze zijn bijna net zo breed als zijn lichaam! Ook is de vogel superlicht. Zo kan hij over waterlelies lopen, zonder te zinken. Handig, want andere vogels lukt dat niet en dus zijn alle lekkere insectjes op het water voor de jacana. Gna gna!

Slangenhalsschildpad
Drie keer raden hoe de slangenhalsschildpad aan zijn naam komt… In tegenstelling tot andere landschildpadden kan deze gast zijn nek níet intrekken. Toch is zo’n enorme hals superhandig. De schildpad schiet ‘m als een soort springveer vooruit. Zo grijpt hij een lekker kikkervisje uit de rivier en zuigt hem zijn bek in. Slurp!

Nieuwsgierig naar de dieren in Azië? Lees het dan nu hier!