4x bibberen op de Zuidpool

Brrrr, ik zou niet op de Zuidpool hoeven te wonen. Maar deze vier dieren hebben daar geen probleem mee.
Reuzenalbatros
Deze enorme vogel vliegt over de Zuidelijke Oceaan alsof het niets is. Zonder te stoppen kan hij meer dan 15.000 kilometer zweven op de koude poolwinden! Slapen en eten… hij doet het allemaal in de lucht. Hij komt alleen aan land om een nest te bouwen. Ergens aan het einde van een klif op Antarctica is zijn jonkie goed beschermt en kan hij zo wegzweven op de wind.
Krill
Krill is superbelangrijk voor de Zuidelijke Oceaan. Walvissen, zeehonden en pinguïns zijn dol op dit kleine kreeftje. Maar hoe overleeft het diertje in dat ijzige water? Knappe koppen zijn erachter gekomen dat krill in koude tijden leeft op reservestoffen in zijn lichaam. Ook kunnen vrouwtjes soms stoppen met ontwikkelen of zelfs terugvallen in hun ontwikkeling om energie te sparen. Op deze manier bespaart het diertje een hoop energie, wat het goed kan gebruiken om te overleven in de kou. Superslim!

Krabbeneter
De krabbeneter kan super ver zwemmen. Heel soms wordt er zelfs eentje in Australië of Brazilië gevonden. Maar daar is de zeerob met zijn dikke vetlaag helemaal niet voor gemaakt. Liever blijft de jager lekker dicht bij zijn favoriete maaltje: krill. Huh, geen krab? Nee, de tanden van een krabbeneter zijn perfect om krill mee uit het water te filteren. Eigenlijk zou hij dus krilleter moeten heten!

Stormbandpinguïn
Net als veel andere pinguïns bouwt de stormbandpinguïn nesten van kiezelstenen. Deze steentjes beschermen jonkies tegen koude, smeltende sneeuw. Hij bouwt zijn nest dicht bij andere nesten zodat de eieren veilig en warm zijn. Maar dat heeft ook nadelen. Andere vogels uit de kolonie zijn namelijk uit op de beste stenen. Om het nest de bewaken, flappert de stormbandpinguïn wild met zijn vleugels. Wordt hij moe? Dan doet hij een dutje van vier seconden. Zo, ik ben weer wakker!

Benieuwd naar de reis van Freek in Europa? Lees het hier!