Vraag het Freek

Stel jouw dierenvraag aan Freek! Typ je tekstje hieronder in en wie weet beantwoordt hij jouw vraag binnenkort in het blad of op de website!

“Heb jij
ook een dierenvraag voor mij? Stel hem hier!”¬†

Kunnen nijlpaarden zweten?

Ties, 9 jaar

Oh ja! En dat is maar goed ook, want nijlpaardenzweet werkt als een soort zonnebrandcrème. Het beschermt de huid. En wist je al dat nijlpaardenzweet oranje is, Ties?

Waarom plassen panda's terwijl ze een handstand doen?

Mia, 6 jaar jaar

Goed vraag, Mia! Dat ondersteboven plassen is hartstikke onhandig, maar wel belangrijk! Mannetjespanda's laten zo een geurspoor achter voor de vrouwtjes. Hoe hoger het mannetje zijn plas op een boom krijgt, hoe verder zijn geur in het bos wordt verspreid. Vrouwtjes pikken het zo sneller op en de kans is groot dat ze het mannetje vindt.

Waarom verliezen sommige goudvissen hun kleur?

Donovan Rodriquez, 8 jaar

Soms betekent het dat een vis zich niet zo lekker voelt, Donovan. Maar dat hoeft niet. Het kan ook aan de waterkwaliteit liggen. In speciaal goudvissenvoer zit vaak een stofje dat ervoor zorgt dat je vis oranje blijft. Want een goudvis die te weinig daglicht krijgt, wordt in het donker na een tijdje zelfs bleek!

Heeft een slak tanden?

Amber, 8 jaar

Zeker weten, Amber! Sterker nog: een gewone tuinslak heeft meer dan 14.000 piepkleine tandjes op zijn tong. Met die kleine puntjes schraapt hij kleine stukjes van blaadjes af.