Vraag het Freek

Stel jouw dierenvraag aan Freek! Typ je tekstje hieronder in en wie weet beantwoordt hij jouw vraag binnenkort in het blad of op de website!

“Heb jij
ook een dierenvraag voor mij? Stel hem hier!” 

Waarom hangt een vleermuis op zijn kop?

Bart Renirie, 7 jaar

Het antwoord op die vraag weet niemand zeker, Bart. Waarschijnlijk heeft het te maken met de manier waarop de vleermuis wegvliegt. Als hij ondersteboven hangt, hoeft hij zich alleen maar te laten vallen om weg te kunnen fladderen.

Hebben spinnen nagels?

Briek, 6 jaar

Een spin heeft geen nagels zoals jij, Briek. Wel hebben alle spinnen twee kleine klauwen aan het eind van hun pootjes. Spinnen die webben maken, hebben er zelfs drie. Die klauwen zorgen voor grip. Handig, want zo valt een spin niet zomaar uit zijn web.

Hoe lang kan een potvis zijn adem inhouden?

Rutger Boshuizen, 9 jaar

Een potvis haalt diep adem, duikt onder water en... komt negentig minuten later pas weer boven! Al die tijd houdt de potvis zijn adem in. Om dat zo lang vol te kunnen houden, vertraagt de walvis zijn hartslag. Hij verbruikt dan minder zuurstof. Zo heeft hij tijd genoeg om op reuzeninktvissen en andere lekkere zeedieren te jagen, Rutger.

Waarom staat een flamingo op één poot?

Jessica van Vliet, 8 jaar

Waarschijnlijk doet een flamingo dat om warm te blijven, Jessica. Als hij met beide poten in het water staat, krijgt hij het al snel te koud. Maar of dat écht zo is, moet nog beter onderzocht worden. Eén ding is wel zeker: het kost de vogel geen energie om zijn evenwicht te houden, omdat hij zijn knie op slot kan zetten. Zelfs na zijn dood blijft hij op één been staan!