Vraag het Freek

Stel jouw dierenvraag aan Freek! Typ je tekstje hieronder in en wie weet beantwoordt hij jouw vraag binnenkort in het blad of op de website!

“Heb jij
ook een dierenvraag voor mij? Stel hem hier!” 

Verdrinken mieren als het regent?

Sep, 7 jaar

Er zijn minstens 13.000 soorten mieren en die hebben een paar trucs bedacht tegen regen. Zo graven de meeste soorten speciale tunnels in hun nest. Als er water in het holletje stroomt, kan het via die tunnels weer weglopen. Ook is er een soort die één mier naar de ingang stuurt. Hij blokkeert de ingang met zijn hoofd en zorgt er zo voor dat de rest van zijn kolonie droog blijft. Slim hè, Sep?

Krijgt een specht hoofdpijn als hij timmert?

Lea, 8 jaar

Wat een hersenkraker, Lea! De specht heeft een lange tong die in zijn hoofd om zijn schedel gewikkeld zit. Die tong houdt de schedel als een soort gordel op zijn plek. Zijn stevige snavel, harde schedel en een stuk bot dat een beetje lijkt op een spons vangen een deel van de klap op. Ook kunnen de hersenen van een specht bijna niet heen en weer klotsen in zijn schedel. Dat scheelt een hoop koppijn!

Kunnen rode panda's zwemmen?

Lotte van Malsen, 9 jaar

Ze kunnen het wel, Lotte. Maar eigenlijk hangen rode panda's veel liever rond in bomen. Ze kunnen niet zo goed tegen warmte en blijven het liefst in de schaduw. Zelfs slapen doen ze in en boom. Hun staart gebruiken ze dan als lekker warm dekentje.

Hoe weet een dier wie zijn familie is?

Sterre Laros, 9 jaar

Veel dieren herkennen hun familie aan geur, maar er zijn meer manieren. Pinguïns zoeken hun gezinsleden bijvoorbeeld door te zingen en te roepen. Ze kennen elkaars stemgeluid. Andere diersoorten zoals de bruine beer, kijken off e op elkaar lijken of hetzelfde ruiken. Is dat het geval, dan is er een grote kans dat ze dezelfde vader of moeder hebben. Soms ontmoeten ze zo zelfs een nieuwe halfbroer of -zus, Sterre.