Vraag het Freek

Stel jouw dierenvraag aan Freek! Typ je tekstje hieronder in en wie weet beantwoordt hij jouw vraag binnenkort in het blad of op de website!

“Heb jij
ook een dierenvraag voor mij? Stel hem hier!” 

Waarom hebben papegaaien zoveel kleuren?

Luuk Bouter, 7 jaar

Die kleuren zijn superhandig, Luuk. Blauwgroene veren zijn bijna onzichtbaar tussen de bladeren. En de roodgele lijken op bloemen. Een papegaai kan zich zo goed verstoppen voor roofvogels en slangen. De vrouwtjes vinden de mannetjes met de felste kleuren trouwens het mooist!

Waarom hebben veel dieren een staart en mensen niet?

Paul Vogelaar, 9 jaar

Voor veel dieren is een staart superbelangrijk, Paul. Slingerapen slingeren ermee van boom tot boom. En een kangoeroe zet zich ermee af als hij springt. Heel vroeger hadden wij ook een staart. Maar die is in de loop van de jaren verdwenen. Een klein stukje van je staart zit er nog steeds. Voel maar aan de onderkant van je ruggengraat: je stuitje!

Wisselen zoogdieren ook hun tanden?

Mia, 6 jaar

Bijna alle zoogdieren hebben eerst melktanden. Later wisselen die voor grotere, sterkere tanden. Alleen gebeurt dat eerder dan bij mensen. Leeuwenwelpjes wisselen hun melktandjes al als ze anderhalf jaar oud zijn. Dat is nodig om vlees in stukken te kunnen scheuren!

Wat is de grootste haai ter wereld?

Kyan Kuipers, 10 jaar

De walvishaai, Kyan! Die kan wel twaalf meter lang worden. De walvishaai is groot, maar niet gevaarlijk. Om zijn enorme lijf in vorm te houden, eet hij superveel plankton: piepkleine waterbeestjes. Een volwassen walvishaai eet wel 450 kilo plankton per dag!