Vraag het Freek

Stel jouw dierenvraag aan Freek! Typ je tekstje hieronder in en wie weet beantwoordt hij jouw vraag binnenkort in het blad of op de website!

“Heb jij
ook een dierenvraag voor mij? Stel hem hier!” 

Waarom zijn er geen wolven in Nederland?

Liz van Bergen, 10 jaar

Dat is onze schuld, Liz. Jaren geleden leefden hier nog wel wolven, maar er werd flink op ze gejaagd omdat ze vee aanvielen. Gelukkig zijn de wolven tegenwoordig beschermd. Dikke kans dat de dieren weer terugkomen naar ons land. Vorig jaar kwam een Duitse wolf al even op bezoek!

Waarom voelt een haaienhuid als schuurpapier?

Santi Hermans, 11 jaar

Een haaienhuid is zo ruw omdat hij bestaat uit heel veel kleine huidtandjes. Die lijken nog het meest op stevige schubben met scherpe puntjes. Dankzij die huidtandjes stroomt het water makkelijker langs het roofdier, Santi. Zo zwemt een haai extra snel door het water.

Hoe weten mieren de weg naar hun mierenhoop?

Levi, 6 jaar

Het verschilt een beetje per mierensoort, Levi. Mieren hebben een supergoed geheugen: ze onthouden wat ze onderweg zien of hoe ver ze lopen. Andere soorten maken geursporen met een speciaal stofje in hun achterlijf. Die mieren ruiken de weg naar huis. Knap, hè?

Waarom heeft een neushoorn een hoorn?

Nicky Snellens, 9 jaar

Een neushoorn probeert met zijn hoorn indruk te maken op andere neushoorns of roofdieren. Als dat niet lukt, wordt die hoorn gebruikt bij een knokpartij. Zo kan de neushoorn zichzelf en zijn territorium verdedigen. Ook graaft hij ermee naar eetbare wortels en water. En een vrouwtje beschermt haar kind ermee en duwt het in de goede richting.