Stel jouw dierenvraag aan Freek! Typ je tekstje hieronder in en wie weet beantwoordt hij jouw vraag binnenkort in het blad of op de website!
Stel jouw dierenvraag aan Freek! Typ je tekstje hieronder in en wie weet beantwoordt hij jouw vraag binnenkort in het blad of op de website!
“Heb jij
ook een dierenvraag voor mij? Stel hem hier!”
Anas, 9 jaar
Een hongerige beer schrokt zo snel als hij kan honing, eitjes en bijenlarven op. Hij wil namelijk zo min mogelijk geprikt worden door boze bijen die hun nest verdedigen, Anas. Gelukkig beschermen lange haren het grootste deel van zijn lijf. Alleen zijn gezicht is onbeschermd. Prik! Au!
Nikki, 8 jaar
Houd je vast, Nikki. Een rode reuzenkangoeroe kan in één sprong maar liefst dertien meter ver springen. Dat is ongeveer de lengte van een stadsbus! Springen kost het gigantische buideldier een stuk minder energie dan rennen. En hoe verder een kangoeroe springt, hoe minder moeite het hem kost. Energiezuinige jongen, hoor!
Douwe, 8 jaar
We slikken de hele dag door per ongeluk lucht in, Douwe. Bijvoorbeeld tijdens het drinken of praten. Ook ontstaan er soms gassen tijdens het verteren van je eten. Die lucht hoopt zich op in je maag en moet je lichaam uit. Inderdaad: via een boer of wind! Ook een slang heeft soms last van gassen in zijn lichaam. Die komen er alleen bijna nooit uit in de vorm van een boer, maar meestal via een scheet. En die scheten stinken enorm!
Dylan, 5 jaar
Sommige onderwater-dieren kunnen dat zeker, Dylan. Zo ruiken vissen eten en roofdieren door water in en uit hun neusgaten te laten stromen. Dat kan omdat ze geen longen hebben. Zoogdieren hebben die wel en daarom kunnen zij vaak niet onder water ademen, net als jij en ik. Maar er zijn uitzonderingen. De stermol blaast in het water piepkleine luchtbelletjes richting iets. Daarna snuift hij die mét geurtjes weer op. Zo weet hij precies wie hij voor zijn gekke snoet heeft.